КЦ ЗАЈЕЧАР – Откривeно спомен обележје херојима војске и полиције погинули на КИМ

Дана 04.06.2022. године делегација Независног синдиката полиције Координационог центра Зајечар, председник Игор Стојадиновић, потпредседник Срђан Станковић борац-ветеран ПЈП и представник Удружења ветерана посебних јединица Полиције за Тимочку крајину, пензионисани потпуковник полиције Младен Шипка у лесковачкој касарни “Војовода Петар Бојовић присуствовали су откривању спомен обележја припадницима снага безбедности Војске и Полиције који су 1998. и 1999. погинули у борбама  са шиптарским терористима и снагама НАТО у зони одговорности 549.моторизоване бригаде.

Спомен обележје је подигунто на иницијативу Удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни , а уз подршку Министарства одбране и Војске Србије.

Меморијал је откривен на свечан начин у присуству заменика команданта Копнене Војске генерал-мајора Слађана Стаменковића, градоначелника Лесковца Горана Цветановића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодрага Капора, начелника ПУ Лесковац Томислава Илића,  епископа нишког господина Арсенија, ветерана 549. моторизоване бригаде и Полиције, чланова породица погинулих, представника Министарства одбране, Војске Србије, МУП-а и бројних борачких удружења и грађана.

Спомен обележје су открили ратни командант 549. моторизоване бригаде генерал-мајор у пензији Божидар Делић и власник компаније „Крупник“ Милан Симовић, који је финансирао пројектовање и изградњу, а потом је Епископ нишки Арсеније, уз саслужење војног и локалног свештенства, освештао меморијал.

Породицама погинулих хероја обратио се генерал у пензији Божидар Делић, истакавши да је данашње окупљање организовано пре свега да би се указала част породицама палих сабораца рекавши: „Поштоване породице наших погинулих сабораца, сви смо ми данас овде због вас. Да вам покажемо да, иако је прошло 23 године, ми ниједног дана нисмо заборавили своје саборце. Истина, дуго смо чекали. Постојале су чак и сумње да ли ћемо ми успети да отргнемо од заборава људе са којима смо заједно бранили нашу државу… …Ми нисмо желели само да направимо споменик за своју бригаду, нисмо се само ми борили на Косову и Метохији. Са нама су били припадници посебних јединица полиције, припадници специјалних јединица, припадници војних одсека, округа и њихови одреди, али ми нисмо ипак могли да направимо споменик за све који су погинули у нашој држави. Зато смо одлучили да  сви они који су погинули у зони наше бригаде буду на нашем споменику. Тиме дајемо пример како заједништво мора да се оствари у нашој Србији да би она напредовала даље..“.  Генерал се и захвалио Министарству одбране и Војсци Србије, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градоначелнику Лесковца и свима коју су данас својим доласком указали поштовање погинулим борцима.

Присутнима се обратио и ратни командант 122. интервентне бригаде ПЈП Драган Живаљевић наглашавајући да је 549. МтБр одувек представљала пример као што и сада представља пример управо због неговања традиција, пажње и бриге према ветеранима и породицама погинулих.

На монументалном постаменту Спомен обележја исписано је 235 имена погинулих припадника Војске Југославије и Полиције Републике Србије у Зони одговорности 549. МтБр (општине Призрен, Ораховац, Сува Река, Ђаковица и Гора).

* 103 имена припадника 549. МтБр;

*  36 имена припадника из јединица Приштинског корпуса;

*  6 имена припадника јединица Нишког корпуса;

*  6 имена припадника 63. падобранске бригаде;

*  6 имена припадника 72. специјалне бригаде;

*  76 имена припадника из састава Полиције Републике Србије и

*  2 имена руских добровољаца који су се борили у саставу српских снага безбедности.

На врху постамента је постављен тенк Т-55 у којем је 11. августа 1998. године у борби са шиптарским терористима погинуо командир 3. чете оклопног батаљона 549. МзБр капетан Антун Жељко Мартиновић. Данас је међу присутнима био и возач тенка војник Стојан Стојановић, који је када је тенк погођен, и сам рањен, повукао тенк у заклон, и извлачио своје чланове посаде и пружао им помоћ.

На крају свечаности, венце и цвеће положили су породице погинулих Војника и Полицајаца, генерал  Божидар Делић, градоначелник Лесковца, као и делегације: привредног друштва “Крупник”, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Команде за обуку, Војне академије, Удружења Ветерана ПЈП, Кола српских сестара, Друштва српских домаћина, Удружења “Спасимо српску децу”, Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, Удружења „Вукови са Дрине“, остале присутне борачке организације и удружења грађана.

Генерал Делић је доделио плакете Удружења заменику команданта Копнене војске генерал-мајору Слађану Стаменковићу и власнику компаније „Крупник“ Милану Симовићу.

Погледајте фото галерију

Извор:

Удружење Херојска 549.моторизована бригада “Цар Душан силни“.

Слични Постови

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА И СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ У ЦЕЛИНИ

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА…

Ове недеље је на сајту нелегитимне стране Независног синдиката полиције објављен текст у коме се наводи да је на наводној ванредној…
Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Чекајући да претходна три дана прођу у тишини и болу, док шиптарски терориста не буде ликвидиран, док се нашем Николи не…
Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Полицајац Никола Крсмановић, који је убијен у среду увече у Липничком Шору, сахрањен је данас на сеоском гробљу у Јаребицама. У…