Интервју са Председавајућим Председништва Независног синдиката полиције

Председавајући Председништва НСП Велимир Лукић четврту годину заредом коментарише за наш сајт вести које су обележиле 2018. годину али и актуелне и догађаје који нас тек чекају у овој години.

 Систематизација, повећање зарада, статус државних службеника и намештеника

Нова систематизација је ступила на снагу од 01. јануара 2019. године а што се тиче нашег става по том питању, мораћемо да сачекамо неко време и да сагледамо све врлине и евентуалне мане да би смо имали јасну слику. Надамо се да ће сви бити задовољни и оно што је јако добро и што је већ договорено је да ће се у прва три месеца урадити пресек резултата систематизације, када ће бити јасније шта ваља а шта не. План је да се сви евентуално уочени недостаци одмах исправе. Оно што је за нас као синдикат најбитније је да је око 90% у запослених у нашем министарству добило повећање плата за око 9,5 %. Жандармерија, САЈ и колеге које су имале до сада веће плате у просеку сада имају око 3.8% повећање, док колеге које су имале знатно мању плату сада имају раст зарада од око 14% зависно од радног места.

Што се тиче државних службеника и намештеника они нажалост нису добили никаква повећања јер се на њих примењује Закон о државним службеницима а према просеку на државном нивоу те колеге имају далеко веће зараде од републичког просека. Ипак, ми као синдикат смо се осетили дужним да реагујемо и у овом случају посебно зато што имамо велики број чланова који су распоређени на овим радним местима. Зато смо ушли у преговоре са министарством где је договорено да се изнађе модус да се државним службеницима и намештеницима накнадно у једном или два наврата у току године исплати нека врста помоћи или награде чиме би им се надокнадило садашње изостављање по питању повишице.

ПКУ 

Прошле недеље је од стране министарства прихваћена иницијатива нашег синдиката да се рок важења ПКУ-а продужи за још шест месеци. Можемо бити задовољни јер сада можемо сачекати израду ПКУ за државне органе па тек онда да урадимо ПКУ за нас чиме избегавамо да дођемо у неповољнију позицију као што смо имали случај пре четири године.  Интересантно је да је овог пута осим нас и други репрезентативни синдикат потписао наведено продужење за разлику од прошле године када то није то хтео да учини. Имам неке претпоставке зашто је то тако и зашто су променили досадашњу политику али је можда најбоље да се њихови чланови баве тиме…

Прошлогодишње потписивање продужења за додатних годину дана (феб 2018.)

Опрема 
Као организација доста смо задовољни опремањем запослених у 2018. години иако увек има простора за више и боље. Прошле године велики број запослених је добио квалитетну опрему, купљен је велики број возила а крај године је красила подела изузетно квалитетне обуће коју су добили сви припадници редовног састава полиције.

Почетком ове године очекује се да нову обућу добију и припадници жандармерије и граничне полиције а за ватрогасце је у току подела нових униформи као и специјалних возила.

Након састава редовне полиције нову обућу у 2019. години могу да очекују жандармерија и гранична полиција

 У 2019. години редовни састав полиције добиће још један комплет униформе. Напоменуо бих да је измењен правилник о ношењу униформе према коме ћемо сада имати и летњу обућу односно патику што ће сигуран сам итекако обрадовати колеге које су до сада носиле исту обућу и лети и зими. Додатни разлог за задовољство је што ће се и у овом случају носити светски познат и признат бренд LowaНова опрема биће набављена и за полицијску бригаду а током 2019. и жандармерија може да очекује комплетно нове униформе, заштитне балистичке прслуке, шлемове, заштитну опрему за ЈРМ а планирано је да се започне и замена личног наоружања. Добили смо информације да је ове године планирана велика набавка рачунарске опреме клима уређаја и адаптације цвеликог броја полицијских станица и других објеката у оквиру МУП-а. Недавно имамо пример у Чачку, Осечини, Ужицу где су већ обновљене полицијске станице.

Реновирана полицијска станица у Осечини – ФОТО/МУП.РС

 Можда и најзначајнија информација је да су за СВС уплаћена средства за око сто камиона и заштитне опреме. Средства која су издвојена за Сектор за ванредне ситуације у 2018. години су већа него што је издвојено за последњих 30 година а у 2019. години а буџет за њих ће бити још већи у односу на прошлу годину! С’обзиром да је овај сектор годинама био релативно занемарен у том смислу, можемо итекако бити задовољни и колеге које тамо раде и ми као синдикат овим улагањима. Безбедност  Независни синдикат полиције је у више наврата реаговао и код министра и у јавности поводом напада на полицајце који годинама уназад пролазе или некажњено или са благим казнама. Верујем да смо уз новинаре, разна удружења као и притиска целокупне јавности, допринели да и државни врх реагује по том питању. Сведоци смо да су коначно почеле неке ствари да се мењају и искрено се надамо да ће ове године бити пооштрена казнена политика како је са врха власти и најављено, јер опет понављам да је напад на полицајца напад на државу.

Међународна конференција полицијских синдиката (нов 2018.)

Проблем по питању безбедности полицајаца имају и колеге у региону тако да смо више пута на ту тему разговарали са њиховим представницима полицијских синдиката покушавајући да укажемо јавности на значај и размере овог проблема. Последњи сусрет са нашим колегама био је у Сарајеву крајем новембра где је НСП био учесник Међународне конференције полицијских синдиката када се поред осталог разговарало и о безбедности полицајаца. Синдикат  Кад се направи паралела 01. јануар 2018. године и 01. јануар 2019. године могу да кажем да смо као организација изузетно напредовали у бројном стању. Годинама смо убедљиво најбројнији синдикат а сада је та разлика између нас и других још евидентнија. НСП је бројнији за око 1.000 чланова али у процентима смо се повећали са 29% на скоро 34%. То значи да су више од трећине запослених у МУП-у чланови нашег синдиката што је доказ да смо добро радили. Ако још имамо у виду да је током прошле године пензионисано око 1.000 колега, у складу са ЗОП-ом чл 173а, а да смо како рекох ми као синдикат истовремено бројнији за око 1.000 чланова и да нас сада има око 13.560, можемо само да будемо задовољни оваквом статистиком.

Независни синдикат полиције на Крфу У ЧАСТ ПРЕЦИМА!(окт 2018.)

 Пред крај 2018. године основан је и КЦ Нови Пазар и тиме испунио све услове да има свог представника у Извршном одбору. Тиме је покривена практично цела Србија. Конкурси министарства, превремено пензионисање

  1. јануара је за око 1.000 полазника почео курс ЦОПО. То је први озбиљнији курс који је организован за пријем полицијских службеника. Поред тога истовремено почиње почео је и курс за ватрогасце-спасиоце. У фебруару се очекује да ће радни однос у МУП-у засновати одређени број чланова породице погинулих и рањених колега, док се у марту очекује пријем свршених академаца.

Усвојена је нова уредба о специјалној и посебним јединицама полиције која регулише да сваки полицајац мора да испуњава услове конкурса да има највише 32 године и две године проведеним на пословима полицајца . Завршене су селективне обуке и наше колеге се тренутно се налазе на шестомесечном пробном раду односно обуци. Ако буду испунили услове односно завршили позитивно обуку добиће решења о распоређивању у жандармерији. По Закону о полицији чл.173а око 1.000 колега је отишло у пензију. По сазнањима из министарства не планира се ново превремено пензионисање а поменути члан је престао да важи од 01. јануара 2019. године.

Исплате солидарне помоћи МУП-а, јубиларних награда и новогодишњих честитки за децу запослених

Новогодишња честитка је ове године била дупло већа у односу на прошлу годину где је 35.000 деце наших колега добило честитку у износу од 2.000 динара. Настојаћемо да у наредним годинама та честитка буде већа што смо и прецизирали у нашем предлогу колективног уговора. Подсетили би наше колеге који су добили јубиларну награду да је иста регулисана само Посебним колективним уговором и да је једини потписник овог уговора у овој години био Независни синдикат полиције што значи да ће и оне колеге који нису чланови нашег синдиката такође добити јубиларну награду.

Сумирање резултата

Генерално сам задовољан прошлогодишњим резултатима које је синдикат постигао што сам и рекао на недавном на састанку ИО. Руководство ради сложно и свако у својој области и свом реону пружа добре резултате што синдикат у целини чини јачим. Уосталом бројке које сам вам малопре поменуо су можда најбољи показатељ да је тако. Такав начин и темпо рада нису од јуче а прошлогодишња изборна Скупштина је можда била и најбоља провера коју смо као руководство одлично прошли. Добили смо поверење свих делегата и нови мандат од четири године што говори и да су чланови широм Србије задовољни нашим радом.

Надам се да ћемо оправдати њихово поверење и у новом мандату наставити сложном и мудром политиком јачање синдиката и тиме права и бољи статус свих наших чланова али и осталих запослених у МУП-у који то нису.

Слични Постови

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА И СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ У ЦЕЛИНИ

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА…

Ове недеље је на сајту нелегитимне стране Независног синдиката полиције објављен текст у коме се наводи да је на наводној ванредној…
Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Чекајући да претходна три дана прођу у тишини и болу, док шиптарски терориста не буде ликвидиран, док се нашем Николи не…
Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Полицајац Никола Крсмановић, који је убијен у среду увече у Липничком Шору, сахрањен је данас на сеоском гробљу у Јаребицама. У…