Влада Србије донела Уредбу о борачкој споменици

Влада Републике Србије, дана 30.03.2023. године,  донела је Уредбу о Борачкој споменици ( “Сл.гласник РС“, бр.25/2023),  која је правоснажно ступила на снагу  дана 07.04.2023. године (садржину уредбе можете прочитати на https://www.paragraf.rs/glasila/rs/Old/reg/rs_2023/r23025_005.htm)

Предметна Уредба односи се на посебно национално признање,  које ће се додељивати  онима који су стекли статус борца по Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица (у ратовима који су вођени од 1990 до 1999 године) .

Право на Борачку споменицу оствариваће  борац или ратни војни инвалид коме је коначним решењем надлежног органа признато то својство, као и пали борац постхумно, на основу погибије или нестанка.

Након II Светског рата, званично је била уређена област  додељивање партизанских споменица,  те након протока  од скоро осам деценија,   ово је први пут да је државно руководство правно уредило  област додељивања борачког  одликовања у нашој земљи.

Још увек не постоје  званични  подаци о броју људи који су уведени у регистар бораца (прве, друге и треће категорије) и  поступак увођења у борачки регистар је још увек на снази.

Борачка споменица  додељиваће се приликом прослава и обележавања државних празника, историјских догађаја и  ослободилачких ратова у Републици Србији.  Додељиваће је министар надлежан за послове борачко инвалидске заштите или лице које он овласти.

Борачку споменицу израђиваће Народна банка Србије и Завод за израду новчаница и кованог новца Топчидер.

Борачко признање се састоји од медаље, траке, врпце, уверења о признању и кутије.

Независни синдикат полиције поздравља ову велику и суштински битну Уредбу Владе Републике Србије и напомиње да је велики корак начињен у погледу поштовања и уважавања жртве палих бораца, као и у пуном поштовању идентитета живих бораца.

Наше државно руководство, предвођено председником Републике Србије Александром Вучићем,  овим  чином  доказују пуну државотворну политику усмерену на  очувању и неговању борачко-историјског наслеђа (ратова 1990-1999 год.) и пуном смислу речи уважава жртву и исказани патриотизам својих грађана-бораца.

Изражавамо  пуну подршку председнику и државном руководству Републике Србије, и не сумњамо да ће упоредо са поступком увођења бораца у званични регистар,  радити и на изради социјалних карата у циљу даљег  решавања социјално-економских стауса породица страдалих бораца, ратних инвалида и бораца-ветерана. Такође се надамо да ће и локалне самоуправе одговорити свим исказаним потребама својих суграђана бораца-ветерана.

 

Независни синдикат полиције користи  ову прилику да се још једном захвали и искаже велико поштовање према  братском Удружењу ветерана Посебних јединица полиције које својим радом и деловањем директно доприноси сећању на историјско постојање јединице , погинуле,  нестале, преминуле, пензионисане и још увек радно ангажоване припаднике ПЈП.

Такође користимо прилику да искажемо велику захвалност СУБНОРУ и осталим борачким удружењима који негују сећање и традицију на своје јединице, хероје и саборце.

Независни синдикат полиције наставиће у смеру  пуне подршке ка Удружењу ветерана Посебних једница полиције, како не би заборавили ниједног припадника Министарства унутрашњих послова, који је дао свој живот и поднео жртву на заштити суверентитета и  територијалног интегритета Републике Србије.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Генерални секретар
Игор Стојадиновић

Слични Постови

КЦ Шабац – Увек уз своје чланове!

КЦ Шабац – Увек уз своје чланове!

Тренд раста иницијатива за покретање дисциплинских поступака се наставио и у овој години. Тако је бар што се тиче Координационог центра…
КЦ Шабац – Обележена слава, константан прилив чланова…

КЦ Шабац – Обележена слава, константан прилив чланова…

Јуче је Независни синдикат полиције КЦ Шабац обележио славу Свети Василије Острошки. Овогодишњи домаћин славе је била синдикална група Коцељева, а…