НСП КЦ Зајечар – Немања Трифуновић припадник ВСБ Зајечар освојио богојављенски Часни Крст / ФОТО

Богојављање спада у један од петнаест највећих хришћански празника. Према хришчћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован.

Овај празник карактерише велики број веровања претеклих из давнина а један од њих је трка за Часни крст ( у реку се баца Часни крст, а младићи се такмиче који ће први да стигне до њега. За оног младића који први доплива до њега верује се да ће имати  среће током целе године).

Данас је у Зајечару на Поповој плажи у хладном Црном Тимоку је одржана традиционална десета по реду, централна прослава Тимочке крајине у пливању за Богојављенски  Часни крст-Зајечар 2023.

Ове године у хладном Томоку (температура воде је била 7,2 степени Целзијуса) у препливавању стазе, надметао се 21 учесник из Зајечара, целе Тимочке крајине и шире, међу којима су и две девојке Миљана Џудовић и Наташа Васиљевић из града на два Тимока.

Са поносом износимо да је најбољи међу најодважнијим Немања Трифуновић (26) припадник Ватрогасно-спасилачке бригаде из Зајечара, иначе и члан Независног синдиката полиције, чиме је понео титулу ТИМОЧКОГ ПРАВОСЛАВНОГ ВИТЕЗА.

Организацију Богојављенског пливања за Часни крст како доликује симболу хришћанства дали су Црквена општина Зајечар, Град Зајечар, Спортски савез града Зајечара, ЈКП Водовод, Полицијска управа у Зајечару, Ватрогасно спасилачка бригада у Зајечару, Здравствени центар Зајечар, Комунална милиција, Установа Народно позориште Тимочке крајине-Центар за културу “Зоран Радмиловић“, Одред извиђача “Ђорђе Симеоновић“ и многи други.

Погледајте фото галерију

Извор: Radiomagnum.rs

Фото: Timočka.rs

Слични Постови

КЦ Шабац – Саопштење поводом текста о Веселину Николићу

КЦ Шабац – Саопштење поводом текста о Веселину Николићу

Независни синдикат полиције након одржаног састанка чланова Председништва и Извршног одбора у Београду дана 01.02.2023.године, има моралну обавезу и дужност да…
Апел за помоћ

Апел за помоћ

На адресу нашег синдиката стигла је депеша Сектора за људске ресурсе поводом прикупљања помоћи за лечење детета нашег колеге. Независни синдикат…
СРБИЈА ШКОЛУЈЕ НОВЕ ПОЛИЦАЈЦЕ! Најбољих 200 девојчица и дечака уписује поново основану средњу школу МУП у Сремској Каменици

СРБИЈА ШКОЛУЈЕ НОВЕ ПОЛИЦАЈЦЕ! Најбољих 200 девојчица и дечака…

Средња школа унутрашњих послова раније је постојала у Каменици, а тренутно је од 2007. године тамо Центар за основну полицијску обуку,…