НСП КЦ Зајечар – Немања Трифуновић припадник ВСБ Зајечар освојио богојављенски Часни Крст / ФОТО

Богојављање спада у један од петнаест највећих хришћански празника. Према хришчћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован.

Овај празник карактерише велики број веровања претеклих из давнина а један од њих је трка за Часни крст ( у реку се баца Часни крст, а младићи се такмиче који ће први да стигне до њега. За оног младића који први доплива до њега верује се да ће имати  среће током целе године).

Данас је у Зајечару на Поповој плажи у хладном Црном Тимоку је одржана традиционална десета по реду, централна прослава Тимочке крајине у пливању за Богојављенски  Часни крст-Зајечар 2023.

Ове године у хладном Томоку (температура воде је била 7,2 степени Целзијуса) у препливавању стазе, надметао се 21 учесник из Зајечара, целе Тимочке крајине и шире, међу којима су и две девојке Миљана Џудовић и Наташа Васиљевић из града на два Тимока.

Са поносом износимо да је најбољи међу најодважнијим Немања Трифуновић (26) припадник Ватрогасно-спасилачке бригаде из Зајечара, иначе и члан Независног синдиката полиције, чиме је понео титулу ТИМОЧКОГ ПРАВОСЛАВНОГ ВИТЕЗА.

Организацију Богојављенског пливања за Часни крст како доликује симболу хришћанства дали су Црквена општина Зајечар, Град Зајечар, Спортски савез града Зајечара, ЈКП Водовод, Полицијска управа у Зајечару, Ватрогасно спасилачка бригада у Зајечару, Здравствени центар Зајечар, Комунална милиција, Установа Народно позориште Тимочке крајине-Центар за културу “Зоран Радмиловић“, Одред извиђача “Ђорђе Симеоновић“ и многи други.

Погледајте фото галерију

Извор: Radiomagnum.rs

Фото: Timočka.rs

Слични Постови

КЦ Шабац – Бројне активности функционера КЦ Шабац на овогодишњем  семинару на Тари

КЦ Шабац – Бројне активности функционера КЦ Шабац на…

Данас је на Тари у хотелу Оморика одржан семинар Независног синдиката полиције КЦ Шабац на коме је присуствовало 16 председника синдикалних…
НСП КЦ Зајечар (СГ Зајечар): Наставак помоћи и подршке својим колегиницама и колегама

НСП КЦ Зајечар (СГ Зајечар): Наставак помоћи и подршке…

У радној недељи која је иза нас, представници Независног синдиката полиције КЦ Зајечар наставили су по свом устаљеном плану и програму…
Састанак МТС-а и НСП-а – УНАПРЕЂЕНА САРАДЊА

Састанак МТС-а и НСП-а – УНАПРЕЂЕНА САРАДЊА

Јуче је у Београду у згради МТС Бизнис центра одржан састанак функционера ове компаније и представника Независног синдиката полиције. Шеф службе…