НСП КЦ Зајечар – Немања Трифуновић припадник ВСБ Зајечар освојио богојављенски Часни Крст / ФОТО

Богојављање спада у један од петнаест највећих хришћански празника. Према хришчћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован.

Овај празник карактерише велики број веровања претеклих из давнина а један од њих је трка за Часни крст ( у реку се баца Часни крст, а младићи се такмиче који ће први да стигне до њега. За оног младића који први доплива до њега верује се да ће имати  среће током целе године).

Данас је у Зајечару на Поповој плажи у хладном Црном Тимоку је одржана традиционална десета по реду, централна прослава Тимочке крајине у пливању за Богојављенски  Часни крст-Зајечар 2023.

Ове године у хладном Томоку (температура воде је била 7,2 степени Целзијуса) у препливавању стазе, надметао се 21 учесник из Зајечара, целе Тимочке крајине и шире, међу којима су и две девојке Миљана Џудовић и Наташа Васиљевић из града на два Тимока.

Са поносом износимо да је најбољи међу најодважнијим Немања Трифуновић (26) припадник Ватрогасно-спасилачке бригаде из Зајечара, иначе и члан Независног синдиката полиције, чиме је понео титулу ТИМОЧКОГ ПРАВОСЛАВНОГ ВИТЕЗА.

Организацију Богојављенског пливања за Часни крст како доликује симболу хришћанства дали су Црквена општина Зајечар, Град Зајечар, Спортски савез града Зајечара, ЈКП Водовод, Полицијска управа у Зајечару, Ватрогасно спасилачка бригада у Зајечару, Здравствени центар Зајечар, Комунална милиција, Установа Народно позориште Тимочке крајине-Центар за културу “Зоран Радмиловић“, Одред извиђача “Ђорђе Симеоновић“ и многи други.

Погледајте фото галерију

Извор: Radiomagnum.rs

Фото: Timočka.rs

Слични Постови

КЦ Шабац – Одржана скупштина СТАБИЛНО ЧЛАНСТВО, ДИСЦИПЛИНСКИ  ПОСТУПЦИ, ПУТОВАЊА…

КЦ Шабац – Одржана скупштина СТАБИЛНО ЧЛАНСТВО, ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПЦИ,…

Јуче је у Лозници одржана скупштина НСП КЦ Шабац на којој су осим руководства координационог центра, присуствовали и председници 15 синдикалних…
Састанак Независног синдиката полиције и помоћника министра Луке Чаушића

Састанак Независног синдиката полиције и помоћника министра Луке Чаушића

Данас је у Београду одржан састанак представника Независног синдиката полиције (НСП) и руководства Сектора за ванредне ситуације (СВС). Испред НСП-а, били…
КЦ Шабац – Братимљење Шапца и Бора, буран аплауз за јунака из рата…

КЦ Шабац – Братимљење Шапца и Бора, буран аплауз…

КЦ Шабац – Братимљење Шапца и Бора, буран аплауз за јунака из рата на Косову и Метохији, обраћање Вање Грбића… ВЕЧЕ…