МУП о хапшењу припадника “Балканског картела“: Заплењено 2,7 тона кокаина, пола милиона евра…

У акцији коју су предводили припадници МУП Србије, заједно са Јавним тужилаштвом за организовани криминал и БИА и координацији са Европолом и више европских полиција, на једрилици у Атлантском океану заплењено је 2,7 тона кокаина. док је у Србији са још тројицом осумњичених ухапшен организатор ове организоване криминалне групе С.К. (70).

Поред С.К., у Србији су ухапшени и чланови ове организоване криминалне групе Н.С. (35), Н.С. (43) и Б.К. (40), саопштио је МУП Србије.  Истрагу о овој организованој криминалној групи, криминалистичка полиција Полицијске управе за град Београд покренула је јануара 2022. године због сумње да се бави кријумчарењем кокаина на велико из Јужне Америке у ЕУ, а активности против ове мреже проширене су на друге светске полиције и координираном истрагом коју води Европол, у оквиру оперативне радне групе „Балкански картел“.

У операцији коју је, уз координацију Европола, предводила Србија, учествовали су надлежни органи Шпаније, Бразила, Хрватске, Француске, Пољске, Португалије и Словеније.

На основу заједничког оперативног рада 24. августа ове године ухапшено је шест особа, од којих четири на територији Србије, извршен претрес 15 станова, заплењено 2,7 тоне кокаина, два возила високе класе, скупоцени сатови и преко 550.000 евра.

 

Такође, у склопу финансијске истраге, блокиран је велики број банковних рачуна и некретнина. Сумња се да је ова организована криминална група транспортовала кокаин из Јужне Америке, да је обезбеђивала једрилице и да се слање пошиљки обављало уз коришћење шифроване платформе за комуникацију.
Како се наводи, МУП је у овој акцији још једном показао да је поуздан и водећи партнер у сузбијању међународне трговине наркотицима и у борби против организованог криминала.
Извор:Sputnikportal.rs

Слични Постови

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА МУП-А Међу званицама и Председавајући председништва НСП

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА МУП-А Међу званицама и Председавајући председништва…

Данас је у Сопоту одржана Свечана академија Министарства унутрашњих послова поводом 220 година битке код Дрлупе из Првог српског устанка, откада…
НСП КЦ Зајечар – Радни обилазак полицијске станице у Књажевцу

НСП КЦ Зајечар – Радни обилазак полицијске станице у…

Делегација Независног синдиката полиције Координационог центра Зајечар, извршила је радни обилазак својих радно ангажованих колегиница и колега у Полицијској станици Књажевац.…
Сретење – Дан државности Републике Србије

Сретење – Дан државности Републике Србије

Сретење — Дан државности Србије је државни празник Србије који се прославља 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је…