Мукотрпан пут до правде након доживљеног полног узнемиравања од СТРАНЕ КОЛЕГЕ!

Прошле недеље на адресу нашег синдиката стигао је мејл Љиљане Арсенијевић у коме је детаљно описала период од тренутка када је доживела полно узнемиравање од стране колеге, преко пријаве, опструкција и уопште свих препрека кроз које је морала да пролази на путу до правде, сада већ више од годину дана. Колегиница Арсенијевић је тражила помоћ и заштиту Независног синдиката полиције тако што ћемо објавити њену исповест и тиме можда умањити притиске на њу, а уједно и да се евентуалне друге жртве одваже да траже подршку јавности. Љиљана Арсенијевић је иначе дугогодишњи члан синдиката и председник СГ Ваљево 2. 

Напомињемо да текст преносимо у целости и да, иако је и неколицина наших функционера лично присуствовала поменутим догађајима и касније сведочила на суду, суђење и даље траје. 

Напад у алкохолисаном стању

Дана 09.04.2022.године налазила сам се на Спортским играма на Тари у организацији НСП КЦ Шабац, у хотелу Оморика. То ми је иначе осми пут да се налазим као гост. У вечерњим часовима наведеног дана одржана је централна прослава уз музику и пиће, као и забава за све присутне. Тада сам доживела полно узнемиравање од стране помоћника командира ПС Нови Београд Ивана Крстића, који је као и ја био гост ових игара. Напомињем да сам поменутог господина Крстића видела други пут те вечери, али да се никада нисмо званично упознали. У току забаве, Иван Крстић ме је, у видно алкохолисаном стању, пролазећи иза мене, ухватио обема рукама за задњицу. У том тренутку сам се тргла и покушала да се окренем, када је Иван Крстић прошао са моје предње стране, ставио главу на моје груди и обема рукама ме ухватио за њих. Стргла сам његове руке и тако шокирана, понижена, посрамљена питала га да ли сада треба да га ударим, како да одбраним своју част, на шта ми је он одговорио  „Јеси ли ти колегиница, или колегина жена?‟. У том тренутку ми је помогао колега Р. Д., један од организатора тих игара, тако што га одвојио од мене и питао га како га није срамота. Ја сам села, док је Иван Крстић наставио да се весели и у једном тренутку почео да скида панталоне и доњи веш. Тада сам побегла у собу. Речима не могу да опишем своја осећања. Размишљала сам да га тада пријавим, али сам од срамоте и гледала да ли ми се неко смеје, да ли неко сада има ружно мишљење о мени, шта ће се десити када ово дође до мог малолетног сина, да ли ће ме се дете стидети. Напомињем да сам самохрана мајка, као и то да не конзумирам алкохол. То вече га нисам пријавила зато што је било доста и угледних гостију, а и да не нарушим дух ових породичних игара. Сутрадан сам отишла кући. Јавила сам се свом лекару који ме посаветовао да поразговарам са неуропсихијатром, што сам и учинила и добила адекватну терапију, коју још увек пијем.

Пријава 

Сматрам да овакво понашање Ивана Крстића, који је и сам један од старешина у ПС Нови Београд, непримерено и није дозвољено ни према једној жени која је иначе самохрана мајка, и ничим, чак ни одевањем, није дала повод да се неко тако понаша према њој. За све ово наведено имам сведоке.

Све наведено сам уредно пријавила дана 09.јула 2022.године обративши се на неколико адреса: Министарству унутрашњих послова, помоћнику министра; Полицијској станици Нови Београд, начелнику; Женском аутономном центару у Тиршовој улици и организацији Мреже жена у полицији.

Претње уместо кајања

Такође, поред напред наведеног догађаја, на ванредној скупшини НСП дана 13.07.2022.године у Сремској Митровици у једном тренутку смо се налазили испред стола где су седели председници Скупштине, а Иван Крстић је наставио са даљим вређањем и понижавањем мене лично, говорећи ми, преко рамена, са руком на устима да ће ми „јебати маму” због пријаве, где ми је од наведеног и позлило те ми је указана и лекарска помоћ у Хитној служби у С.Митровици.Овај догађај је пријављен и у ПУ Сремска Митровица, где сам дала изјаву. И за овај догађај имам сведоке.

тренутак конфликта на скупштини НСП
интервенција хитне помоћи након инцидента

Овог дана, од једног члана НСП Спаса Цупаре сам добила информацију да је он лично звао мог начелника и рекао му да се случај стопира, јер није време, шта год му то значило, што сам га и питала, као и то да ли би исто рекао да је његова жена у питању, на шта сам од Спаса Цупаре добила одговор да је то друго, и да нисам његова жена.

Ова два случаја су удружена и послата у ОЈТ у Ужице на даље поступање. 9 ургенција од стране ОЈТ Ужице је упућено ПС Ужице ради допуне случаја (узимања изјава), на шта ПУ није реаговала. Скоро 6 месеци сам звала ПУ, да би у децембру месецу 2022.године добила информацију да предмет није заведен у тој управи. После пар јутара од те информације, девета ургенција је завршила у ПС Бајина Башта. Колеге ове ПС нису ни знали о чему се ради, јер им није стигао и предмет, док им није послало ОЈТ.

У међувремену сам давала изјаву у ПС Нови Београд, где сам добила обезбеђење док сам се кретала кроз ПС, „да не би доживела неку непријатност”, како ми је објашњено.

На централним спортским играма које се сваке године одржавају у септембру, пришла ми је колегиница Марија Спасић из ПУ Крушевац и рекла да нађем духовника, да ми само Бог може помоћи, да јој је брат заменик тадашњег министра здравља, да зна ко ми је бивши супруг и шта ме највише потресло да знају ко ми је дете.

Прво суочавање пред судом са Крстићем и невиђена дрскост и простаклук његовог адвоката

Дана, 01. јуна 2023.године, сам позвана на усмену расправу у предмету утврђивања дисциплинске одговорности Ивана Крстића, у својству сведока оштећене. Дошла сам у пратњи свог пуномоћника, као и Иван Крстић, док је сведок Р. Д. био сам. Мог пуномоћника су истерали из просторије, по захтеву адвоката Ивана Крстића, који је, говорећи дисциплинском судији „да не уме да води поступак и да не дозволи присуство мог адвоката или ће он напустити“. Остала сам сама као сведок и као свој адвокат, јер, уместо да сам дала изјаву, нападана сам питањима од стране адвоката Ивана Крстића, као да сам ја окривљена. Постављао ми је питања: да ли пијем алкохол и да ли сам 09.04.2022.г. била пијана, да ли се лечим код неуропсихијатра и које лекове пијем, за који део „дупета”(цитирам поменутог адвоката) ме Иван Крстић ухватио, јер „постоје мала дупета, а моје је баш велико, да ли сам члан синдиката и ког“, па на мој одговор да сам члан НСП питао више пута „да ли сам сигурна, јер његов клијент не зна за то“, и на крају рекао да сам ја тужила Ивана Крстића због тога што сам ја, као и већина чланова већ тужени за непризнавање неких фракција, па „том тужбом желим да уништим НСП“.

Дисциплински судија није дозвољавао да одговарам на многа од ових питања, али га je адвокат вређао тако што је говорио да судија не познаје право и не уме да води поступак и затражио прекид расправе и изузеће судије. Прво сам изашла ја из просторије у којој је било суђење, пар минута касније Иван Крстић и његов адвокат. Приликом изласка, пролазећи поред мене, адвокат Ивана Крстића је почео да виче „Спасите ме, напада ме, помозите, она ме напада…“

Све ово оставља велики траг на моје психичко здравље (још увек ми лечење није завршено) као и велики страх за своју безбедност и безбедност мог детета. 

После свега што је колегиница Арсенијевић навела, и поред тога што смо у доброј мери и сами упућени у случај, ипак и даље доминирају осећања шока, неверице али и беса. Не зна се да ли је гори недопустив поступак колеге кога алкохолисано стање не да правда, него додатно осуђује, или одуговлачења, опструкције, претње током процеса од стране појединих колега, жена… уместо подршке. Посебно су за осуду питања и понашање адвоката окривљеног која указују да можда управо њему треба помоћ. Иначе порука овим путем овом „стручњаку“ је да се НСП спасао управо дистанцирајући се од Крстића и њему сличних. Нелегитимној фракцији и приличи овакав „функционер“.

На крају замислите своје мајке, сестре, ћерке да пролазе кроз овакву агонију. Да ли би и сам Крстић прешао преко тога да је његову жену неко тако напао? Не верујемо. Да ли је Љиљана претерала тужбом, како неки сугеришу, или је требала да прећути и чека да се нешто слично или још горе догоди? Према њеним речима, она је била спремна да пређе преко свега само да јој се Крстић извинио, међутим, он то није урадио верујући да га Љиљана неће тужити.

Независни синдикат полиције
Председавајући председништва
Бранко Борић

Слични Постови

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА И СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ У ЦЕЛИНИ

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА…

Ове недеље је на сајту нелегитимне стране Независног синдиката полиције објављен текст у коме се наводи да је на наводној ванредној…
Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Чекајући да претходна три дана прођу у тишини и болу, док шиптарски терориста не буде ликвидиран, док се нашем Николи не…
Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Полицајац Никола Крсмановић, који је убијен у среду увече у Липничком Шору, сахрањен је данас на сеоском гробљу у Јаребицама. У…