Критично на Златибору; угрожена села – стижу хеликоптери Војске Србије ВИДЕО/ФОТО

Велики пожар избио је на златиборском брду Градина изнад Чајетине.

Jutros gori Zlatibor kod Čajetine i Murtenica već drugi put….
Valjda će ova kiša otići tamo gde je potrebnija…

— Biki Pesut (@PesutBiljana) August 5, 2021

У гашењу пожара учествује више ватрогасних возила, а позвани су и ватрогасци који су учестовали на гашењу пожара на Мокрој Гори.

Ватрогаси су ставили под контролу пожар на златиборском брду Градина, изнад Чајетине, речено је данас агенцији Бета у Министарству унутрашњих послова (МУП).

Јак ветар отежава им посао.

У бизини пожара нема насељених места.

У помоћ стижу и хеликоптери Војске Србије Пожар који је избио на брду Градина изнад Чајетине и даље се шири, а на терен пристижу и хеликоптери Војске Србије.

Захваћено је око 50 хектара борове шуме и ниског растиња, а ватрогасцима посао отежава јак ветар.

„На терену је 20 ватрогасаца са пет возила који гасе ватру. Узрок пожара није познат, али оно што је најважније јесте да у близини нема насељених кућа. Надамо се да ће пламен ускоро бити локализован, пробили смо путеве до жаришта како би се ватра што пре ставила под контролу. Сектор за ванредне ситуације упутио је појачање, ускоро очекујемо да на терен стигне још ватрогасаца спасиоца“,изјавио је за РИНУ Саша Цицварић начелник Одељења за ванредне ситуације у Ужицу.

Над планином Златибор шири се густ бели дим, а мештани оближњих села страхују да ватра не дође до њихових кућа.

Уколико дође до ширења ватре угрожено је неколико златиборских села, пре свега Мушвете и Крива Река.

„Све је било бело од дима“; Мештани златиборских села са стрепњом гледају у ватру, али и у небо

Мештани села Ћировићи на Златибору са стрепњом гледају у шуму која гори пред њиховим очима, али и у небо јер сматрају да само киша може бити њихов спас.

„Почело је да гори ноћас, јутрос када смо устали овде се ништа није видело од дима. Све је било бело, нисте могли да отворите очи. Гори доста хектара борове шуме, дува изузетно јак ветар и то је највећи проблем. Најавили су кишу и то нас може спасити иначе ако ветар настави, уплашени смо и за наше куће“, кажу за РИНУ мештани села Ћировићи.

На терену је пет ватрогасних возила и преко 20 ватрегосаца. Очекује се да стигне појачање у људству како би пожар на Златибору што пре био стављен под контролу.

„Грађевинским машинама пробили смо шумске путеве како би ватрогасци могли да приђу до жаришта. За сада је ситуација под контролом, чинимо све да се ватра локализује а пожар не прошири. За сада нема опасности да ће пламен доћи до оближњих кућа“, изјавио је Саша Цицварић начелник Сектора за ванредне ситуације у Ужицу.

На терен су пристигли и хеликоптери МУП-а Србије који су и претходних дана учествовали у гашењу пожара у Новој Вароши, где је данас поново критична ситуација.

Ипак, на друштвеним мрежама објављени су снимци дима који се шири и преко ауто-пута.

„Око 20 ватрогасаца преусмерено је са Мокре Горе на гашење овог пожара који захваљујући брзој интервенцији стављамо управо под контролу“, рекао је Цицварић за Тањуг.

Извор:  B92.net

Слични Постови

Још један напад на државу ЈЕДАН ПОЛИЦАЈАЦ УБИЈЕН, ДРУГИ РАЊЕН

Још један напад на државу ЈЕДАН ПОЛИЦАЈАЦ УБИЈЕН, ДРУГИ…

Ноћас је приликом рутинске контроле возила, један колега убијен а други тешко рањен. Напад се десио у Лозници око један после…
Јубиларне награде

Јубиларне награде

Према незваничним информацијама до којих је дошао наш синдикат, од следеће среде 17. јула почиње исплата јубиларних награда. Исплата ће трајати…
Првих месец дана мандата, без контакта и сарадње са синдикатима

Првих месец дана мандата, без контакта и сарадње са…

Независни синдикат полиције је почетком маја, упутио допис министру полиције у коме се тражи састанак пре свега на тему поштовања актуелног…