Извештај са састанка у Сектору за људске ресурсе

У Сектору за људске ресурсе Министарства унутрашњих послова Р.Србије, в.д помоћник министра и начелница Сектора за људске ресурсе Драгана Трајковић са својим сарадницима, одржала је радни састанак са делегацијом Независног синдиката полиције, председавајућим председништва Милорадом Милутиновићем, члановима председништва Неџадом Балтићем и  Јованом Димитрићем и генералним секретаром НСП-а Игором Стојадиновићем.

На предметном састанку делегација Независног синдиката полиције изнела је питања, на које смо добили одговоре које ће Вам даље у тексту  извештаја презентовати:

 1. Која врста систематизације је у припреми, који је оквирни план систематизације и која је очекивана динамика предстојеће систематизације?

– У припреми је спровођење комплетно нове систематизације по којој ће сви запослени у Мнинистарству унутрашњих послова добити нова решења.

– Још увек је фаза прикупљања података са терена, директно од руководиоца организационих јединица,  за шта је задужена Дирекција полиције која ће након извршених анализа изаћи са предлогом реалне, одрживе и практично спроводљиве систематизације.

 1. Да ли ће новом систематизацијом бити дозвољено проширење броја извршилачких радних места?

– Дирекција полиције ће на основу извршених анализа дати своје мишљење о евентуалним додатним реално исказаним потребама за проширењем.

– Такође је у припреми нова Уредба којом ће се додатно извршити вредновање појединих радних места.

 1. Који је став и какав се приступ може очекивати у делу који се односи на начин обрачуна трошкова за долазак и одлазак са рада?

– Обзиром на  величину министарства, великог спектра послова који изискују специфичност у раду, нередовност у сменама, различитог начина организованог линијског превоза на нивоу локалних самоуправа, овој теми се приступило изузетно одговорно и озбиљно и раде се  анализе и процене проналаска реално одрживог решења за све запослене. Предочено нам је да ће се формирати радна група која ће се засебно бавити овом проблематиком. У оквиру радне групе биће и представници нашег синдиката који ће имати прилику да изнесу предлоге, са циљем доношења одрживог и реално спроводљивог модела начина обрачуна  трошкова по коме нико не сме бити оштећен.

 1. Који је став министарства у вези признавања приватних акредитованих факултета и Високо школских установа?

– Став министарства је јасан да дискриминације по основу акредитованих факултета и високо школских установа државних или приватних не сме бити, тако да ће свима бити дата шанса и могућност да напредују, сходно исказаним потребама на нивоу организационих јединица.

 1. Који су планови министарства за решавање статуса запослених на одређено време и по основу уговора о ангажовању на привремено повременим пословима?

-Динамика продужења уговора по основу рада на одређено време и по основу уговора о ангажовању на привремено повременим пословима није упитна и исти ће се и у наредном периоду продужавати и обнављати. У току су детаљне анализе, које ће министарству дати реалне смернице.

 1. Који је став министарства након задњег повећања зараде?

– Министарство указује да је свесно незадовољства одређеног дела запослених али наглашава да је то наслеђен проблем са којим су се они сусрели и који су морали решавати у законодавним оквирима који им то налажу.

– Делегација Независног синдиката полиције предочила је чињеницу да је непосредно пре задњег састанка са ресорним министром упутила акт ка министарству са предлогом да се уз конслутацију са министарством финансија и Владом Републике Србије изнађе модел по коме би се приликом спровођења предстојеће систематизације првобитно  завршило са усклађивањем К6 коефицијента након чега би се у оквиру доношења нових решења запосленима који су имали најмање повећање зараде, повећа и утврди нови коефицијент за обрачун зараде по коме би се истима увећала зарада у мери у којој би се постигла реална и одржива равноправност између извршилачог и руководног сектора.

– Министарство свакако иде у смеру изналажења реално одрживог решења по коме ће се изнаћи оптимални модел усаглашавања и равноправног односа у погледу зараде између различитих категорија запослених.

 1. Да ли је планиран пријем државних службеника и намештеника у оквиру Управе за смештај и исхрану и Одељењима за логистику?

– Раде се детаљне анализе које ће дати јасну слику о томе колико љуства недостаје у оквиру наведених линија рада, где ће се сходно исказаним потребама и финасијском аспекту одрживости буџета, наћи оптимални модел евентуалних упошљавања.

 1. Да ли ће се у наставним центрима за полицијску обуку наставити са организовањем и реализацијом Курсева за основну полицијску обуку?

– Званично од ове године отпочиње са радом Средња школа унутрашњих послова у Сремској Каменици, паралелно са истом на основу исказаних потреба наставиће се са спровођењем и реализацијом Курсева за основну полицијску обуку.

 1. Да ли ће се наставити са спровођењем специјалистичких курсева за потребе Управе саобраћајне полиције и форензике?

– Сходно анализама и исказаним потребама Управе саобраћајне полиције и исказаних потреба из области форензике, наставиће се са континуираним спровођењем специјалистичких обука, док у ЦОПО-у се очекује завршетак комплетне обуке припадника саобраћајане полиције из 36.Класе који ће изаћи комплетно обучени и стручно оспособљени за потребе контроле, регулисања саобраћаја и вршење увиђаја саобраћајних незгода.

 1. На задњем састанку министар је напоменуо да постоји могућност интеграције Станица граничне полиције, однсоно припајање Подручним полицијским управам по месној надлежности?

– Дирекција полиције увелико спроводи потребне анализе и до краја недеље ће бити предочено да ли и у ком смеру би евентуално ишла унутрашња реорганизација  Управе граничне полиције.

 1. Обзиром да се у више локалних самоуправа спроводе пројекти увођења система видео надзора и контроле одређених прекршаја из области безбедности саобраћаја, да ли је планирано увођење нових радних места-тзв.оператера-контролора за рад у мониторинг центрима?

– Министарство у сарадњи са локалним управама, подстиче развој и увођење нових модерних технологија у циљу поспешивања јавне безбедности, стога у координацији и на основу предлога и анализа Управе саобраћајне полиције свакако ће се одговорити на исказане потребе Подручних полицијских управа које у свом саставу имају интегрисане мониторинг центре. Свакако Сектор за људске ресурсе имаће детаљне разговоре са начелником управе саобраћајне полиције на ову тему.

 1. На који начин је планирано решавање проблема различитог приступа и начина вођења станичних евиденција у оквиру организационих једница?

– Сектор за људске ресурсе је у поступку формирања тима едукатора, који ће регионално обићи све јединице министарства и директном едукацијом постаћи ће  истоветност начина вођења свих врста станичних јединица.

Делегација Независног синдиката полиције на крају састанка захвалила се начелници Сектора за људске ресурсе и њеним сарадницима на изузетно конструктивном и садржајном састанку, нагласивши да министартво у Независном синдикату полиције има кредибилног партнера који ће кроз одговоран партнерски однос и социјални дијалог увек износити реалну слику и све проблеме у циљу што бољег статуса наших чланова али и свих осталих запослених у МУП-у.

Председавајући председништва Милорад Милутиновић је у завршној речи нагласио да Независни синдикат у потпуности подржава отпочете реформе у погледу рационализације, операционализације и модернизације Министарства унутрашњих послова и да се држимо јединог начела “задовољан запослени – јако, стабилно и одговорно министарство“.

Председавајући председништва
Милорад Милутиновић

Слични Постови

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА И СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ У ЦЕЛИНИ

Превара у Сремској Митровици или НАСТАВАК УРУШАВАЊА УГЛЕДА СИНДИКАТА…

Ове недеље је на сајту нелегитимне стране Независног синдиката полиције објављен текст у коме се наводи да је на наводној ванредној…
Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Саопштење Независног синдиката полиције поводом овонедељне трагедије

Чекајући да претходна три дана прођу у тишини и болу, док шиптарски терориста не буде ликвидиран, док се нашем Николи не…
Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Данас сахрањен убијени колега Никола Крсмановић

Полицајац Никола Крсмановић, који је убијен у среду увече у Липничком Шору, сахрањен је данас на сеоском гробљу у Јаребицама. У…