Извештај са састанка Кабинета МУП-а и представника репрезентативних синдиката полиције

Дана 27.12.2023. године у просторијама Кабинета Министарства унутрашњих послова одржан је састанак на позив Кабинета са темом повећања плата запослених у Министарству , као и о осталим горућим проблемима.Састанку су присуствовали Бранко Борић председавајући председништва Независног синдиката полиције, Вељко Мијаиловић,председник Полицијског синдиката Србије и Лазар Ранитовић,председник Синдиката српске полиције као представници репрезентативних синдиката са једне стране и испред Кабинета су присуствовали заменица начелника сектора за логистику Драгана Трајковић, шеф кабинета Дејан Бојовић,државни секретар  Жељко Бркић, државни секретар Данило Стевандић и заменик шефа кабинета Жељко Миленић.

Прва тема састанка је била планирано повећање зарада у МУП-у,где је Бранко Борић, председавајући председништва Независног синдиката предложио да се зарада линеарно повећа 15.000 динара,међутим представници послодавца су се изјаснили да то тренутно није могуће због корективног коефицијента као и због недостатка средстава у буџету.Том приликом је напоменуто да послодавац тражи модел по коме ће запослени  на Управним пословима, ИКТ и ВСО моћи добити већи проценат а остали да не добију повећање испод 10% и да ће се врло брзо знати ближи детаљи и за висину процента повећања. Бранко Борић је констатовао да ће то изазвати велико незадовољство код запослених али су представници послодавца изнели став  да су им могућности ограничене због наслеђених ствари а да због великог броја тужби не могу да заобиђу корективни коефицијент.

Једно од постављених питања је било и питање референата на Управним пословима који раде на пословима оружја као и осталих запослених у ПД статусу,  а који немају статус ОСЛ већ ПД статус иако имају контакт са наоружањем,на шта је послодавац изнео да ће овај проблем  бити узет у разматрање.

Послодавац је на састанку напоменуо да је почео са радом систем станичних евиденција где ће се решити проблем са радним сатима и слично.

У вези зимске обуће изнето је да је кренула подела и да се дели у зависности од управе до управе, углавном великој већини је стигла и испоручује се редовно.

Дневнице које касне за теренски рад ће бити исплаћене у најкраћем могућем року а у току је одлука Секретаријата и наводно се чекају и спискови са висином накнаде.

Што се тиче Закона о унутрашњим пословима поступак ће бити покренут одмах после празника,  где су представници свих репрезентативних синдиката полиције става да се треба што пре радити на новом посебном колективном уговору јер је овај постојећи неадекватан и недоречен.

Састанак је протекао у радној атмосфери и сви предлози представника репрезентативних синдиката су пажљиво размотрени и прихваћени а Кабинет је још једном показао да врло озбиљно схвата проблематику запослених у МУП-у као и жељу да се на обострано задовољство реше исти проблеми.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
председавајући председништва
Бранко Борић

Слични Постови

Првих месец дана мандата, без контакта и сарадње са синдикатима

Првих месец дана мандата, без контакта и сарадње са…

Независни синдикат полиције је почетком маја, упутио допис министру полиције у коме се тражи састанак пре свега на тему поштовања актуелног…
КЦ Сремска Митровица – Злата вредна донација

КЦ Сремска Митровица – Злата вредна донација

Данас је Независни синдикат полиције ПИ Сремска Митровица донирао једну климу Полицијској испостави Сремска Митровица а која је била преко потребна…
Ускраћивањем основних права озбиљно уздрмано функционисање синдиката

Ускраћивањем основних права озбиљно уздрмано функционисање синдиката

У уторак 21. маја, Независни синдикат полиције је упутио допис Заменику начелника Сектора за логистику Драгани Трајковић у коме је тражен…