Да се не заборави: Одржана манифестација „Срцем против НАТО агресије” у Зајечару (ФОТО)

„Срцем против НАТО агресије” назив је манифестације која је трећу годину заредом одржана у Зајечару поводом 24. годишњице бомбардовања СР Југославије 1999. године.

 

Најпре је одржана церемонија полагања венаца и цвећа на Спомен-обележје испред ПУ Зајечар.

 

Венце и цвеће положиле су делегације Удружења ветерана ПЈП, Удружења ветерана Посебне јединице полиције из Београда, Независног синдиката полиције, 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни”, Града Зајечара, Удружења пензионера ПУ Зајечар, војног синдиката Србије и општине Сокобања, борачких удружења и породице погинулих.

 

Такође, у Храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару служен је парастос свим погинулим припадницима Одреда ПЈП на подручју Косова и Метохије, а у зајечарском позоришту одржана је свечана академија.

 

На академији приказани су и филмови о ангажовању ПЈП у КЗБ, ангажовању Војске Србије на Косову и Метохији и филм о раду Удружења ветерана ПЈП на подручју Тимочке Крајине.

 

Удружење ветерана Посебних јединица полиције основано је 2. фебруара 2020. године.

 

„Циљеви Удружења су чување сећања на историјско постојање јединице и погинуле, нестале, преминуле и пензионисане припаднике ПЈП-а, брига о породицама погинулих, несталих и преминулих припадника, брига о рањеним, повређеним, болесним и социјално угроженим члановима Удружења, афирмација Посебних јединица полиције, неговање духа заједништва и припадности Посебним јединицама полиције. Посебне јединице полиције постоје још од 1972. године, тада су се звале ’Оперативно потерне групе’, касније ’Посебне јединице милиције’, да би 1997. добиле назив ’Посебне јединице полиције’. Ове јединице су имале веома тешке и специфичне задатке, као што је сузбијање тешких облика криминала, сузбијање грађанских нереда и оружаних побуна, откривање и хватање диверзантско терористичких група и један од најтежих задатака борба против терористичке ОВК на подручју Косова и Метохије, борба против НАТО агресије на Републику Србију”, подсетио је Младен Шипка, представник Удружења ветерана Посебних јединица полиције.

„Девета пешадијска бригада, чији је следбеник данас Тимочка бригада, током јула 1998. године формирала је борбену групу на чијем је челу био потпуковник Жељко Јовановић. Борбена група је ангажована од 27. јула до 17. октобра 1998. године у рејону Ђаковица и Дечани, на задацима против терористичке борбе. Више од 70 професионалних војних лица и официра, подофицира и војника упућеноје у јединицама Приштинског корупуса. Недостао је само конкретан повод за почетак агресије над нашом земљом, а агресор га је нашао 15. јануара 1999. године са исценираним масакром”, рекао је пуковник Војске Србије Саша Тодоров, командант Тимочке бригаде.

 

„Овом манифестацијом одајемо почаст свим жртвама НАТО бомбардовања, како цивилима, тако и нашим јунацима војницима и полицајцима који су херојски бранили нашу отаџбину и дали своје животе”, нагласио је Игор Стојадиновић, генерални секретар Независног синдиката полиције.

 

У фоајеу позоришта овом приликом постављена је изложба фотографија о учешћу припадника Посебних јединица полиције у борби против ОВК и у одбрани од НАТО агресије.

 

Такође, приређена је и промоција књиге „11 недеља предатора” аутора Драгана Живаљевића, пензионисаног пуковника полиције и команданта Одреда ПЈП.

Организатор манифестације је Удружење ветерана Посебних јединица полиције уз подршку Независног синдиката полиције КЦ Зајечар и 549. Моторизоване бригаде „Цар Душан Силни”, уз сарадњу са Народним позориштем Тимочке Крајине – Центром за културу „Зоран Радмиловић” у Зајечару и са командом Тимочке бригаде у Зајечару.

Извор: Timocka.rs

Слични Постови

КЦ Шабац – Одржана скупштина СТАБИЛНО ЧЛАНСТВО, ДИСЦИПЛИНСКИ  ПОСТУПЦИ, ПУТОВАЊА…

КЦ Шабац – Одржана скупштина СТАБИЛНО ЧЛАНСТВО, ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПЦИ,…

Јуче је у Лозници одржана скупштина НСП КЦ Шабац на којој су осим руководства координационог центра, присуствовали и председници 15 синдикалних…
Састанак Независног синдиката полиције и помоћника министра Луке Чаушића

Састанак Независног синдиката полиције и помоћника министра Луке Чаушића

Данас је у Београду одржан састанак представника Независног синдиката полиције (НСП) и руководства Сектора за ванредне ситуације (СВС). Испред НСП-а, били…
КЦ Шабац – Братимљење Шапца и Бора, буран аплауз за јунака из рата…

КЦ Шабац – Братимљење Шапца и Бора, буран аплауз…

КЦ Шабац – Братимљење Шапца и Бора, буран аплауз за јунака из рата на Косову и Метохији, обраћање Вање Грбића… ВЕЧЕ…