АСТРА: МУП поднео 12 пријава за трговину људима у првој половини 2021. године

Службеници Министарства унутрашњих послова (МУП) поднели су у првој половини ове године 12 кривичних пријава за кривично дело трговина људима, којима је обухваћен 21 починилац и 29 жртава, и сви су држављани Србије.

Ово су подаци објављени у 60. броју Е-билтена организације АСТРА о најважнијим активностима, које су у периоду јануар-јун 2021. године предузели владини и невладини актери у Србији у циљу сузбијања, превенције и кажњавања трговине људима.

Како се указује, према подацима МУП-а, од укупног броја жртава у 2021. години – 23 особе су женског пола, шест мушког, а пет лица је малолетно.

“Још је доминантна унутрашња трговина људима, којом су најчешће држављани Србије изложени различитим врстама експлоатације, међу којима преовладава сексуална. Поред сексуалне експлоатације присутна је принуда на просјачење, радна експлоатација и вишеструка експлоатација”, наводи се у билтену АСТРЕ у делу о активностима МУП-а.

У билтену се, између осталог, наводи да је Центар за заштиту жртава трговине људима у првој половини 2021. године идентификовао 26 жртава трговине људима. Од тога 21 је женског пола, а пет мушког.

Међу идентификованим жртвама шесторо је деце, и све су девојчице.

И у Центру истичу да је доминантан облик експлоатације сексуална експлоатација, којој је било подвргнуто 15 особа – 13 жена и два мушкарца.

Што се осталих видова трговине људима тиче, поред сексуалне, заступљене су и радна експлоатација, вишеструка, принуда на просјачење, принуда на брак и принуда на вршење кривичних дела.

У АСТРИНОМ билтену се истиче да је прихватилиште за жртве трговине људима, као посебна организациона јединица у склопу Центра за заштиту жртава трговине људима и даље ван функције, али да су од надлежних у Центру стигле најаве да ће прихватилиште ускоро поново почети са радом.

Након наглог раста броја позива и броја теренских акција у 2020. током пандемије ЦОВИД-19 и ванредног стања (пораст броја позива преко 63 одсто и пораст броја теренских акција за 136 одсто), у првој половини ове године, АСТРИН Тим за подршку жртвама наставио је да ради уобичајеним интензитетом.

У првих шест месеци реализован је 2.361 позив.

Иначе, СОС линија организације АСТРА од почетка функционисања до данас бележи чак 48.920 позива, на основу којих је идентификовано и помогнуто 546 жртава – 441 жена и 105 мушкараца.

Међу тих 546 жртава нашло се и 173 деце. Већина жртава су држављанке/ни Србије – њих 418.

АСТРА је организација посвећена искорењивању свих облика експлоатације и трговине људима, посебно женама и децом, као и пружању подршке у потрази за несталом децом.

Извор: Danas.rs

Слични Постови

Првих месец дана мандата, без контакта и сарадње са синдикатима

Првих месец дана мандата, без контакта и сарадње са…

Независни синдикат полиције је почетком маја, упутио допис министру полиције у коме се тражи састанак пре свега на тему поштовања актуелног…
КЦ Сремска Митровица – Злата вредна донација

КЦ Сремска Митровица – Злата вредна донација

Данас је Независни синдикат полиције ПИ Сремска Митровица донирао једну климу Полицијској испостави Сремска Митровица а која је била преко потребна…
Ускраћивањем основних права озбиљно уздрмано функционисање синдиката

Ускраћивањем основних права озбиљно уздрмано функционисање синдиката

У уторак 21. маја, Независни синдикат полиције је упутио допис Заменику начелника Сектора за логистику Драгани Трајковић у коме је тражен…